Wat?

Safer Internet Day is de jaarlijkse dag voor een beter internet, georganiseerd over de hele wereld. Meer dan 110 landen werken samen om van het internet een veilige, creatieve en leuke plek te maken, voor iedereen! 

Beter internet?

Met Safer Internet Day willen we voortaan inzetten op een beter internet voor kinderen en jongeren. We willen verder kijken dan de mogelijke risico’s en het louter beschermen van kinderen en jongeren. Beter internet brengt een positieve boodschap en heeft oog voor de fantastische dingen die jongeren doen online. Door de voordelen van het internet te benadrukken, kunnen we kinderen en jongeren ook bewust maken van de valkuilen. We moeten alleen de juiste omkadering voorzien, om kinderen en jongeren te empoweren tot kritische digitale burgers met een positieve visie op digitale media. Met Safer Internet Day willen we hier op inzetten.

Meedoen

Het internet is niet onveilig, maar de online wereld bevat – net zoals de echte wereld – risico’s waar je best op voorbereid bent. De uitdaging is om van het internet een betere plaats te maken. ‘Beter’, omdat we moeten streven naar respect en tolerantie. Ook online. Om dat te bereiken, moeten we verder kijken dan het louter beschermen van kinderen en jongeren. De inzet is een beter internet dat een positieve boodschap brengt en oog heeft voor de fantastische dingen die jongeren online doen.

Wat kun jij doen? Ga naar www.togetherforabetterinternet.be en ontdekt hoe jij als ouder, als geëngageerde burger, leraar, politicus,… met een kleine inspanning een groot verschil kunt maken. Deel je goede iVoornemens met de hashtag #BIC (Better Internet Campaign) en spoor je kinderen, leerlingen, familieleden en vrienden aan om hetzelfde te doen. Want een beter internet voor kinderen en jongeren, dat creëren we samen.

Pedagogisch materiaal

Ben je leerkracht of werk je met kinderen / jongeren ? Doe mee met Safer Internet Day op 11 februari 2020 en besteed aandacht aan het sensibiliseren van kinderen, jongeren of (groot-)ouders in je eigen school of organisatie. Dat kan natuurlijk ook op andere dagen in het jaar.

Op www.betternet.be vind je een heel gamma aan pedagogisch materiaal en activiteiten over een goed gebruik van het internet : privacy, fake news, e-reputatie, sexting,… echt een onuitputtelijke inspiratiebron.